żywienie

TOPICS

Dobroczynne działanie kwasów Omega-3

Kwasy Omega-3 wspomagają pracę serca i prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Pozytywnie wpływają też na pracę mózgu. Badania pokazują, że regularne spożywanie kwasów Omega-3 może minimalizować ryzyko demencji w podeszłym wieku.

Dieta przeciwnowotworowa

Choroby nowotworowe określić można plagą XXI wieku. Nic więc dziwnego, że obawiamy się, że problem ten dotknie także nas samych lub kogoś z naszych bliskich. Nie jesteśmy jednak tak bezsilni, jak nam się wydaje. Ryzyko zachorowania zależy w znacznym stopniu od czynników, na które mamy wpływ. Zróbmy więc wszystko, by je zmniejszyć! Szczególnie, że profilaktyka we własnym zakresie zaczyna się na talerzu.

Książka Anny Starmach - "Lekkość"

Nie proponujemy metamorfozy, nie mówimy, że zmienisz swoje życie, gwarantujemy natomiast, że lepiej się poczujesz, że będziesz bardziej fit, że twoje ramiona, uda i pośladki nabiorą jędrności, a brzuszek stanie się bardziej płaski.

Chroń swoje serce i naczynia

Poziom cholesterolu można obniżyć ograniczając spożycie tłuszczu zwierzęcego pochodzącego z tłustych mięs na rzecz tłuszczu roślinnego 
pochodzącego z nasion roślin oleistych oraz ryb morskich.

Szlachetna dieta dla serca

To, że codzienna dieta ma wpływ na nasze zdrowie, wygląd  i samopoczucie jest faktem i raczej nie trzeba nikogo o tym przekonywać. Mimo to nasze codzienne posiłki  traktujemy bardzo instrumentalnie, a nie jako inwestycję w nasze zdrowie.

Pokonaj zły cholesterol

Gdyby stworzyć ranking najczęstszych dolegliwości u osób w podeszłym wieku, w jego czołówce znalazłyby się choroby serca i układu krążenia. Seniorzy narzekają m.in. na nadciśnienie tętnicze, chorobę niedokrwienną serca i zaburzenia rytmu. Jednym z ich winowajców jest „zły” cholesterol.

Zdrowe odchudzanie

Niewiele osób może powiedzieć, że nigdy się nie odchudzało. Jakie były tego efekty? Zwykle nienajlepsze, bo większość z nas dała się nabrać na cudowne diety, których celem nie jest trwała utrata masy ciała, a jedynie odwodnienie.

Kiedy pokarm szkodzi

Nietolerancja pokarmowa jest niepożądaną reakcją 
na określone pokarmy lub ich składniki przyjmowane 
często oraz w dużych ilościach. Problem nietolerancji pokarmowych, jak oceniają specjaliści, dotyczy nawet 45 proc. populacji.

Dieta pacjentów dializowanych

Pacjenci będący w trakcie leczenia zabiegami hemodializy oraz po transplantacji nerki, nie do końca zdają sobie sprawę, w jakim stopniu właściwa dieta, odpowiednia podaż płynów i stosowanie suplementacji w postaci witamin mają wpływ na ich dalsze funkcjonowanie w dobrym zdrowiu.